Bordeaux primeurs 2012

  • Geplaatst op
  • Door Nicolas Kennis
  • 0
Bordeaux primeurs 2012

Hugo Verstraeten, Steven Verstraeten, Guy Noppe en huissommelier Nicolas kennis hebben het genoegen gehad om vorige week de primeurs van 2012 te gaan degusteren in Bordeaux. Wij hebben deze wijnen stuk voor stuk geproefd op het kasteel zelf.

Het jaar 2012 zal niet de geschiedenis ingaan als een topjaar. De weersomstandigheden waren niet al te best in dit jaar. Strenge slechte winter, weinig zon in de belangrijkste maanden, en bijna geen druppel regen in de maand augustus. 2012 is niet het jaar van het terrior, maar het jaar van de wijnmaker. Als de wijnboer door het jaar veel en goed werk heeft verricht in de wijngaarden, levert hem dit toch nog een goed product af.

** Zonder fouten gemaakt

*** Goede lekkere wijn

****Zeer goede wijn

***** Uitmuntend goed product (topwijn)
 

Maandag 8/04/2013

 

 

De wijnen van Bernard Magrez

Château Pérenne (Graves, wit) 30% sauvignon blanc, 40% semillion, 30% sauvignon gris

Erg agresief , vol zuren, lange afdronk. Kleine toets van geroosterd brood in de eerste impressie daarna veel geuren van citrusvruchten.

Score: **
 

Château La Tour Carnet (Haut Médoc, rood) 51% merlot,40% cabernet s., 6% cabernet f. 3% petit verdot

Klein bittertje bij de aanzet van de wijn; heel gesloten weinig fruitgeuren in de neus. Meer een florale aanzet.

Score **
 

Château Les CLos Haut Peyraguey (Suaternes) 95% semillion 5% muscadelle

Op en top sauternes! Mooi samenspel van semillion en muscadelle, in de neus krijgen we de geur van gedroogde steenvruchten zoals pêche en abrikoos. Zeer mooie elegante afdronk.

Score ****

 

Château Pape Clement (graves,wit) 55% sauvignon Blanc, 30% semillion, 15% sauvignon gris

Een directe aanval op je geurpallet. Een combinatie van groene appel, witte pompelmoes, daarna gevolgd door een explosie van citrusvruchten. Blijft zeer lang hangen in de mond. Prachtig werk geleverd door de oenologen!

 Score *****
 

Château Tour Blanche (Médoc, rood) 70% merlot, 30% cabernet s.

Deze wijn is gemaakt van stokken van minstens 35 jaar oud. Beetje zoete aanzet, daarna veel geuren van jong rood fruit. Zware tannines, maar wel in harmonie met de wijn. Deze wijn heeft een lang bewaarpotentieel.

Score ***
 

Château Perenne (Médoc, rood) 90% merlot, 10 cabernet s.

Prachtige volle neus, vol jong rood fruit. Beetje gekonfijt. Geuren van aardbei, framboos, rode bes… Mooie licht purper kleur, tannines zijn mooi versmolten met het sap.

Score ****
 

Château Fombrauge (St-Emilion Grand Cru, rood) 90% merlot,  9% cabernet f., 1% cabernet s.

Mooie geuren, zowel de 1ste als de 2de impressie. Knappe geuren van violet, cassis, en veel zwart fruit, de merlot komt hier echt volledig naar boven. Voor een zachte prijs hebt u een prachtige wijn in uw kelder liggen.

Score ****


Château Pape Clement (Graves, rood) 50% cabernet s., 45% merlot, 3% petit verdot;2% cabernet f.

Toetsen van rood fruit, daarna geuren van cacao, leder, een echte zware Graves neus. Tikkeltje gekruid. Geen topjaar voor deze wijn.

Score ****
 

Domaine de Chevalier (Pessac-Leognan, wit) 70% sauvignon blanc, 30% semillion

Kalk, veel mineralen, sauvignon blanc komt goed tot uiting in deze wijn. De typische Pessac geur (petroleum), leuke frisse toetsen van Franse eik. Na het walsen komt de wijn volledig open, met vel florale geuren. 2 jaar laten liggen en je hebt een schitterende witte wijn.

Score *****

 

Domaine de Chevalier (Pessac-Leognan, rood) 65% cabernet s., 30% merlot, 5% petit verdot

Munt, vanille, een echte krachtpatser. Heel kruidig, tikkeltje gerookt. Na het walsen veranderd de vanille in geuren van geroosterd brood. Dikke volle tannines, die toch perfect opwegen tegen de zuren.

Score *****
 

Château Magneau (Graves, wit)

Prachtige lichtgele kleur, zeer krachtige mineralen. Mooie sterke intenties van exotisch fruit. De semillion rond de zuren van de sauvignon Blanc perfect af.

Dit is een vrij goedkope wijn, prijs kwaliteit heb je hier een schitterende wijn voor. Direct drinkbaar.
 

Dinsdag 9/04/2013

 

Château Calon Segur (St-Estèphe, rood) 57% merlot, 40% cabernet s., 2% cabernet f., 1% petit verdot.

Dikke tranen, veel alcohol in het glas. De alcohol verbloemt een beetje de fruitgeuren, na veel walsen krijgen we lichte toetsen van zwart fruit. En daarna lichte geuren van rijp rood fruit.

Score ***
 

La Dame de Montrose (St-Estèphe, rood) 2de wijn van chateau Montrose

Eerst heel gesloten, na het walsen krijgen we niet zoveel fruitgeuren, meer cassis en leder in de neus, stevige body, en zware tannines.

Score ***
 

Château Montrose (St-Estèphe, rood) 37% merlot, 57% cabernet s., 5% cabernet f. 1% petit verdot

Beetje gerookt, kleine intenties van munt. Na het walsen krijgen we een mooie structuur van jonge rode bosvruchten. De zuren ondersteunen de krokante tannines. In de mond nog vrij stroef.

Score ****
 

Château Phélan Ségur (St-Estèphe, rood) 50% cabernet s. 50% merlot

Tabak, pruimen, leder, harde geuren. De cabernet overheerst de merlot, leuke soepele afdronk. Voor een zachte prijs heb je een leuke goede wijn met naam in je kelder liggen.

Score ****
 

Château Haut-Bages Libéral (Pauillac rood)

Directe aannval van de merlot, geurt naar rood fruit in zijn jeugd, mooi ondersteund door de zuren. Al vrij zacht om te drinken, ik denk als je hem nog 3 à 4 jaar rust gunt, dat je een super lekkere wijn hebt.

Score ****
 

Château Lynch-Moussas (Pauillac, rood)

Vergelijkbaar met Haut-Bages Libéral, maar in de 1ste impressive iets meer munt in de neus.

Score ****
 

Château Pichon- longueville Baron(Pauillac, rood) 20% merlot, 80%

Prachtige neus!!! (nu al) Aardbei, kersen, framboos, daarna zwart fruit  en leder toetsen, schitterende wijn, maar we zijn niets anders gewoon van de makers van Pichon.

Score *****
 

Château Pontet Canet (Pauillac, rood) 65% cabernet s., 30% merlot, 4% cabernet f., 1% petit verdot

Weeral een topwijn, dit chateau is echt op weg om bij de absolute top te horen, op de wijngaarden rijden ze hier rond met paard en kar om deze niet te beschadigen, dat noem ik nu nog eens respect voor de ondergrond!!!

 Mooie impressies van gerijpt fruit, versmolten met pruimen en tabak geuren, zware maar toch geen scherpe tannines.

Hou deze jongens in het oog!!!

Score *****
 

Château Lynch-Bages (Pauillac, rood) 71% cabernet s., 26% merlot, 1% petit verdot, 2% cabernet f.

Zwarte bes, goed rijpe kers, de kleine percentage merlot geeft de wijn een mooie ronding. Ook beetje violet in de neus, sappige krokante taninnes.

Score ****
 

Les Blanc De Lynch-Bages (Bordeaux Blanc) 60% sauvignon Blanc, 27% semillion, 13% muscadelle

Deze witte wijn mag niet de appelatie naam Pauillac dragen, want de Franse wet laat niet toe dat in Pauillac witte wijn gemaakt word. Daarom staat op de fles “Bordeaux Blanc” vermeld.

Acacia, heel veel bloemen in de neus die magistraal overgaan in geuren van pompelmoes, citroen en ander agrum toetsen. Prachtige lange en vettige afdronk.

Wat is dit een topwijn!!! Dit is de beste witte wijn die ik in die week geproefd heb. En is nog betaalbaar ook.

Dikke proficiat aan de makers van dit juweel.

Score ***** (ik zou zelfs 6 sterren willen geven)
 

Château La Mission Haut Brion (Graves, rood) 62% merlot, 38% cabernet S.

2de wijn van chateau Haut Brion, fraaie rode wijn die rap op dronk zal zijn, de merlot doet hier goed zijn werk en geeft een zeer fruitige aanzet, vooral rood fruit.

Score ***
 

Château Haut Brion (Graves, rood) 62,5% merlot, 32,5% cabernet s. 2% cabernet f. 3% petit verdot

In het begin heel gesloten maar na het walsen komt er een enorm bouqet vrij. Een bouqet  van rode vruchten, bes, kers, aardbei, daarna, frivole toetsen van eik, beetje ceder. De geuren combinaties lijken maar niet te stoppen, fluweel zachte tannines. Dit is Haut Brion op zijn top, deze is zijn plaats bij de 5 groten op Aarde zeker waard!!!

Score *****
 

Château La Mission Haut Brion Blanc (Graves,wit) 84% semillion, 16% sauvignon blanc

Ik had eerst een beetje schrik voor het hoge percentage semillion, maar alle moet geproefd worden, wat een witte wijn, florale aanzet(vooral witte bloemen) frisse zuren, zeker en vast geen lange zuren, de sauvignon geeft er een grote toets van citrus geuren aan, en dan de finale… gewoon onbeschrijfelijk, dit is goden werk.

Veel beter dan zijn grote broer!!

Score *****
 

Château Haut Brion (Graves, Blanc) 45%semillion, 55% sauvignon blanc

Ook een zeer goede witte wijn, maar zijn kleine broer heft dat net iets extra, de basis geuren komen op hetzelfde neer als bij La Mission.

Score ****

 

Woensdag 10/04/2013

 

Eindelijk de rechterkant van bordeaux, hier verbouwen ze vooral merlot, een van de mooiste en meest geurende druiven van Frankrijk.
 

Château Montviel (Pomerol, rood) 80% merlot, 20% cabernet f.        

Volle geur, vrij vettig voor een pomerol, na het rood fruit volgt er een mooie impressie van tabak en leder geuren. Perfecte balans van de zuren, mooie lange afdronk.

Score ****
 

Château Le Gay (Pomerol, rood) 90% merlot, 10, cabernet f.

Prachtige romige neus,goed gemaakte wijn , niets op aan te merken, in de neus krijgen we gekonfijt fruit, met daarna intenties van gedroogde vruchten.

Score ****
 

Château La Violette (Pomerol, rood) 100% merlot

Wat een talent deze wijnmaker van La Violette, waanzinnige wijn met enkel merlot. In de gangen fluistert men dat dit de volgende Petrus gaat worden, hoog gegrepen, maar ik persoonlijk vindt dat hij nu al op het podium mag staan met Petrus en le Pin.

Magnifieke neus van vers geplukt rood fruit, na het walsen verouderd het fruit, dan krijgen we cassis, en zwarte bes in de neus. Zwoele ronde tannines, plakt niet.

Score *****
 

Château Le Pin (Pomerol, rood) 100% merlot

1ste impressie:  prachtige houtopvoeding, na het walsen komt dit vloeibare goud stilaan open. Niet te geparfumeerd, elegante fruit toetsen. Zachte aroma’s van het zwarte fruit. In de mond zijde zachte tannines, en een zeer ronde afdronk. Le Pin heeft slechts 5 percelen liggen in Pomerol. (2ha) Deze mythische wijn wordt bewaard in 100% nieuwe vaten.

Onze mede Belg Jacques Thienpont heeft ook dit jaar een stijlvolle wijn gemaakt.

Score *****
 

Paviljoen Rouge (Margaux, rood)

Dit is de 2de wijn van Chateau margaux, Zware cabernet geuren, gekonfijt zwart fruit in de neus,ook een beetje specerijen. Soepele tannines, volle lange afdronk.

Score ****
 

Château Margaux (Margaux, rood) 87% cabernet s., 10% merlot, 2% cabernet f., 1% petit verdot  

De merlotstokken van Chateau Margaux zijn bijna 80 jaar oud, en ook hier werken ze met paard en kar tussen de wijnranken.

Jong en speels in de neus, waanzinnig fruitparfum, de merlot omarmt op mooie wijze de cabernets. Krokante tannines, soepel versmolten met het sap. In de finale een jeugdige maar toch sterke afdronk.

Score *****
 

Paviljoen Blanc (Bordeaux, wit) 100% sauvignon Blanc

1ste impressie is zeer floraal, daarna volgt een explosie van exotisch fruit en citrus vruchten.

Knap om dit te maken van enkel sauvignon Blanc.

Score ****
 

Château Ducru Beaucaillou (St-Julien, rood) 91% cabernet s., 9% merlot

Eerst vluchtige toetsten van violet, daarna kleine impressies van noten en in de finale de geuren van het bekende zwarte fruit.

Mooie zuren langs de zijkant van de mond, perfect huwelijk tussen zuren en tannine.

Score****
 

Carruades De Lafite (Pauillac, rood)

Zeer evenwichtige balans tussen de fruitcomponenten. Vlezige stevige stuctuur van de tannines.

Score ***
 

Château Lafite Rothschild (Pauillac,rood)

Zwarte bes, cassis, vleugje boter. Aroma’s blijven open komen, nu volgen ceder en vanille geuren. Prachtige cabernets, de merlot laat even op zich wachten, maar schieten er na lang walsen subtiel door. Vlezige tannines met een beetje een romige ronding, zuren perfect in balans. Een echte smaak sensatie in de mond, dit is Pauillac in al zijn grootsheid!!!!!

Score *****
 

Le Petit Mouton De Rothschild (Pauillac, rood) 79% cabernet s., 19% merlot, 2% cabernet f.

Is dit de 2de wijn van Mouton Rothschild???? Wauw wat een krachtpatser, dit is zonder twijfel een van de beste producten van Médoc!!! Ik zou dit eerder de 1ste wijn noemen, lang geleden dat een wijn mij zo verrast heeft.

Aardse tonen, prachtige donker purpere kleur, heel veel kruiden in de neus, afgewisseld met de geur van verse confituur, vanille en rijpe kers. Lange mineraalachtige afdronk met zijde zachte tannines.

Score *****
 

Château Mouton Rothschild (pauillac, rood) 90% cabernet s., 8% merlot, 2% cabernet f.

Beetje gesloten nog, na even wachten krijgt deze wijn een nobele neus., zwarte vruchten, vleugje cassis, en vlezige tannines.

Volgens mij kan deze wijn niet tippen aan zijn kleine broer, maar in de loop der jaren kan er nog veel gebeuren.

Score ****
 

Château Cos D’ Estournel (St-Estèphe, rood) 75% cabernet s., 22% merlot, 2% cabernet f., 1% petit verdot

Zware aanzet, cassis, zwart fruit, hier ruik je echt het terrior. Zachte fijne tannines, mooi versmolten met het rode fruit. Een stoer jongen, een echte krachtpatser.

Score *****
 

Donderdag 11/04/2013

 

Château Nenin (Pomerol,rood) 70% merlot 30% cabernet f.

Elegante frisse neus, leuk samenspel van rode vruchen, en toetsen van geplukte noten. Prachtige afdronk, blijft lang hangen. Zuren en Tannines zijn perfect in harmonie.

Score ****
 

Château L’évangile (pomerol,rood) 93%merlot, 7% cabernet f.

Opent direct, boterachtig, superrond. Heel zachte fruit nuances, prachtig samenspel van rood en zwart fruit. De merlot is hier op zijn best.

Pure waanzin in de mond,fluweelzachte tannines, deze wijn evolueert door veel te walsen met je glas.

Score *****
 

Château Ausone (St-Emilion, rood) 55% Cabernet f., 45% merlot

Alleen al het horen van deze naam heeft iets magisch. In hartje van het pittoreske stadje St-Emilion vindt je deze wijngaarden, na een paar supersteile steegjes omhoog kom je aan de poorten van Ausone.

Prachtige paarse kleur, ongekende florale aroma’s, geniaal ondersteund door gestoofd fruit. Het fruit springt bij wijze van spreken uit je glas.

Sensatie in de mond, satijn zachte tannines perfect versmolten met de zuren, spijtig dat we dit slechts eenmaal mogen degusteren. Hier hebben de wijnmakers een beetje goddelijke hulp gekregen denk ik.

Score ***** (verdiend ook 6 sterren)
 

Château Fonplegade (St-Emilion, rood) 93% merlot, 7% cabernet f.

Wat een uitzicht op de wijngaarden van Fonplegade, dit moet het mooiste plekje van Bordeaux zijn. De wijngaarden van Fonplegade liggen rondom het kasteel.

Perfect gemaakte merlot, mooi gekonfijt fruit, met een kleine toetst van nieuwe eik in de neus. Tannines mooi in balans met de zuren. Lange afdronk

Koop hem nu terwijl hij nog betaalbaar is, deze wijn is op weg naar de top.

Score *****
 

Château Cheval Blanc (St-Emilion, rood) 54% merlot, 46% cabernet f.

Mooie diep rode, mauve kleur, krokant rood fruit(kersen) en zwarte vruchten in de neus.

Heel frisse aanzet, maar ik ben toch wel wet anders gewoon van Cheval Blanc. Ik heb niet het wouweffect van vorige jaren.

Vrij complexe afdronk, heel wat zuren aanwezig en harde tannines.

Laten rijpen is de boodschap!!

Score ****
 

Château la Conseillante (Pomerol, rood) 90% merlot, 10% cabernet f.

Zeer fijne en elegante wijn, puur en zuiver gemaakt. Toetsen van jong rood fruit die overgaan in cassis en zwarte bes.

Zelfs in de mond is hij loep zuiver. Een wijn die niet verveelt, mooi huwelijk tussen zuren en tannines.

Dit is de perfectie zelf!!

Score *****
 

Vrijdag 12/04/2013

 

Dit is ons laatste kasteel bezoek van deze schitterende wijn week. En wat een afsluiter, Chateau Latour.

Château Latour (Pauillac, rood) 90,2% cabernet s., 9,6% merlot, 0,2% petit verdot

Mooi gerijpt fruit in de neus, heel het rode fruitpallet komt aan bod. En dan gaan we over naar cassis en zwarte kers. Prachtig lange aangename zuren, met in de finale de complexe maar zeer krokante en juiste tannines.

Score *****
 

Beter kan een afsluiter niet zijn, ze verrassen ons op Chateau Latour met een fles van 1995, dit is een droom die uitkomt, dit is een van de best geëvolueerde wijnen die ik ooit gedronken heb.

Met dank aan Hugo en Steven Vestraeten, zaakvoerders van Wijnen Tkasteeke, en ook dank aan Guy Noppe voor de uiterst interessante gespreken over wijn.
 

Nicolas kennis ( sommelier Wijnen Tkasteelke)

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden